Meld je aan als vrijwilliger bij InTanzania

Veelgestelde vragen

Natuurlijk, er komt veel op je af voordat je als vrijwilliger naar het buitenland gaat. Op deze pagina beantwoorden we de meestgestelde vragen en helpen we je op weg. Als wij jou verder begeleiden bij jouw reis naar Tanzania dan helpen we jou van a-tot-z.

De dagelijkse rechtstreekse vlucht van KLM vliegt in 9 ½ uur van Amsterdam Schiphol naar Dar es Salaam. Er zijn natuurlijk ook vluchten beschikbaar via andere luchtvaart maatschappijen; allemaal met 1 of meerdere tussenstops.

Persoons- en reisgebonden vaccinaties zijn o.a. afhankelijk van de aard en duur van de reis en je gezondheidssituatie. Specifieke informatie over jouw situatie en eventueel te nemen malaria maatregelen krijgt u tijdens het spreekuur van de GGD.

Gele koorts vaccinatie is verplicht als je komt uit een hoogrisicoland voor gele koorts of daar in transit bent geweest. Vraag aan de adviseur om welke landen dit precies gaat en welke eisen er zijn t.a.v. ‘transit zijn’.

Reis je vanuit een hoogrisicogebied naar Zanzibar? Dan is de vaccinatie tegen gele koorts en een cholerastempel ook verplicht.

De munteenheid van Tanzania is de Tanzaniaanse Shilling. Let erop dat je geen Tanzaniaanse valuta mag in- of uitvoeren. Andere valuta kunnen worden ingevoerd, maar moeten worden aangegeven. Ook met Amerikaanse Dollars kun je vrijwel overal prima terecht.

Met uw bankpas en creditcard kun je op veel plaatsen in Tanzania, met name de grotere steden, eenvoudig en snel geld uit de geldautomaat halen. Let er overigens wel op dat de pinpas ingesteld staat op “wereld”. Een Mastercard of Visa Card wordt op de meeste plaatsen, zoals hotels en winkels, zonder problemen geaccepteerd, maar daar heb je ook een pincode voor nodig. Alleen een handtekening is niet meer voldoende!

In Zanzibar kun je op veel plaatsen niet pinnen. Wel in Stonetown. Zorg dat je hier dus wel wat contant geld bij je hebt.

Je hebt een reisverzekering nodig met werelddekking.

Wij adviseren je om een Tanzaniaans nummer te nemen voor de periode dat je in Tanzania of Zanzibar bent. Wij assisteren je bij de aanschaf van een simcard. Het netwerk is zeer goed en via 3G is data verkeer mogelijk op vrijwel iedere plaats. Hierdoor kun je ook perfect gebruik maken van diensten zoals Whatsapp. Neem daarom evt een 2e telefoon mee.

Over het algemeen is Tanzania voor de toerist een veilig land, indien van tevoren de nodige maatregelen worden genomen en voorzichtigheid wordt betracht.

Zoals in ieder land en in elke grote stad ter wereld moet je ook in Tanzania en met name in grote steden goed op te letten op je bagage en persoonlijke eigendommen. Zeker wanneer je ronddoolt in smalle steegjes, drukke winkelstraten en op stations moet je extra op je spullen passen.

Paspoort en geld kun je het beste opbergen in een kluisje in de accommodatie.

Maak voor vertrek altijd kopieën van waardevolle papieren en bewaar deze apart van de originelen of scan ze in en zet de kopieën op internet. Waardevolle sieraden laat je het beste thuis in Nederland.

Tanzania heeft een voortreffelijke internationale en lokale keuken.

De Tanzaniaanse keuken bestaat traditioneel uit zware maaltijden met bonen en een dikke saus met vlees. Dit vult de maag snel en is heel goedkoop, wat door veel Tanzanianen als groot voordeel wordt gezien. Wat veel gegeten wordt is nyama choma, gegrild geitenvlees.

De voornaamste bestanddelen van de maaltijd zijn aardappelen, rijst of ugali, een soort havermout.

Irio is een mengsel van erwten, aardappelen en mais; zéér vullend.

Ugali en Irio wordt voornamelijk gegeten met gestoofd vlees.

Visgerechten in Tanzania zijn prima, vooral garnalen, tilapia en forel zijn hier erg goed, met name aan de kust.

Het leidingwater in Tanzania is niet veilig om te drinken.

Kook, filter of desinfecteer het leidingwater voor gebruik of koop flessenwater.

Je moet sowieso een toeristenvisum kopen bij aankomst op het vliegveld in Tanzania. Als je daarnaast vrijwilligerswerk gaat doen of stage gaat lopen dan moet je ook een business visum aanschaffen.

Je hebt een paspoort nodig dat bij terugkomst nog minimaal 6 maanden geldig dient te zijn.

Er zijn voldoende ziekenhuizen in Tanzania waaronder ook enkele goede. Wij adviseren je naar welke je het beste toe kan gaan.

Men spreekt Swahili maar op de meeste plaatsen kun je ook prima met Engels terecht.

Er is openbaar vervoer waar je met een gerust hart overdag gebruik van kunt maken, we hebben het dan over de dala dala’s dat zijn kleine busjes.

Verder heb je de boda boda, dit zijn motoren die als taxi fungeren.

Ga je een langere trip maken met de bus informeer dan bij ons naar de betrouwbare busmaatschappijen.

Wij adviseren dat niet te doen als het niet strikt noodzakelijk is. In ieder geval moet je in het bezit zijn van een Internationaal reisbewijs dat je aan kunt schaffen bij de ANWB.

Op het vaste land van Tanzania is het grootste gedeelte christelijk. Op Zanzibar echter is nagenoeg iedereen islamitisch.

Vaak vinden mensen het leuk om gefotografeerd te worden, maar vraag wel altijd toestemming voor je de foto maakt. Foto’s maken van politie etc raden wij af.

We raden je aan in je kleding respect te tonen voor de lokale cultuur/religie.

De kuststrook van Tanzania en het eiland Zanzibar wordt voornamelijk door moslims bewoond. Schouders en knieën dienen bedekt te zijn.

In Iringa dragen de meeste mensen kleding die de schouders en de knieën bedekken. Maar als toerist heb je wel meer vrijheid.

Overleg met Bovan zodat je je prettig voelt in je kleding.

Wij bieden diverse accommodaties aan, van gastgezin, hotel tot eigen woning. Graag bespreken we vooraf de mogelijkheden met je.

Onze accommodaties zijn nagenoeg allemaal voorzien van wifi, tevens is er wifi op diverse openbare plekken. Het 3G netwerk is daarnaast ook zeer geschikt voor dataverkeer.

Vrijwel overal zijn Engelse stopcontacten, het is dus aan te raden om een adapter en/of stekkerdoos mee te nemen. Deze zijn overigens ook zeker te koop in Tanzania.

InTanzania vrijwilligersorganisatie

Adres:
Oberon 22
5221 LV  's-Hertogenbosch

Telefoonnummer:
+31 (0)6 -4942 3449

E-mail:
info@intanzania.nl

©2020 InTanzania vrijwilligersorganisatie | website gemaakt door internetbureau beoptimized